LogoLogo
główna głównakursy kursyzamówienia publiczne zamówienia publicznepraca pracaarchiwum archiwumFAQ FAQlogowanie logowanie
   
 
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie





































 
Światowy Dzień Zdrowia

 

 

ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 7 KWIETNIA 2015

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

 

Tematem przewodnim tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia 2015 jest bezpieczeństwo żywności. Informacje związane z tą tematyką można zaleźć na stronie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) www.who.int  oraz na stronach Regionalnych Biur WHO.

Jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na zdrowie ludzkości. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów.

Każdego roku 2 miliony osób, w tym wiele dzieci , umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i wodzie.

 Stale pojawiają się coraz to nowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności. Zmiany
w jej produkcji, dystrybucji i konsumpcji, zmiany środowiskowe, nowe pojawiające się patogeny, wszystko to stanowi wyzwanie dla krajowych systemów bezpieczeństwa żywności. Większa mobilność ludzi i rozwój handlu dodatkowo zwiększają prawdopodobieństwo międzynarodowego rozprzestrzeniania się zagrożenia.

  Produkcja i obrót żywnością odbywają się coraz bardziej globalnie, tym samym konieczna staje się potrzeba wzmocnienia systemów bezpieczeństwa żywności wewnątrz i pomiędzy krajami. W związku z tym, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podczas tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia, akcentuje potrzebę poprawy systemów bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”.

WHO opracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności: 

  • 1: Utrzymuj czystość

  • 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

  • 3: Gotuj dokładnie

  • 4: Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

  • 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności

Źródło: www.who.int

 

 

Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności

Materiały informacyjne

Poradnik obchodów

Wytyczne dla podróżnych

 

 

Światowy Dzień Zdrowia
7 Kwiecień 2014 Choroby Wektorowe

Tematem przewodnim Światowego Dnia Zdrowia będą choroby przenoszone przez wektory.

Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia, aby uczcić rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia w 1948 roku. Co roku jest wybierany temat przewodni z zakresu zdrowia publicznego, który w danym okresie wymaga szczególnej uwagi. Obchody Światowego Dnia Zdrowia stwarzają możliwość podjęcia wielu działań, których efektem jest poprawa stanu zdrowia ludzi.

Wektory to organizmy, które są przenosicielami patogenów lub pasożytów. Poprzez wędrówkę i kontakt z otoczeniem przenoszą groźne drobnoustroje na inne organizmy, często na ludzi. W ten sposób mogą wywołać choroby, które zagrażają życiu lub zdrowiu człowieka.

Przykładem wciąż groźnej choroby pasożytniczej jest malaria, która w 2010 roku pochłonęła 660 000 ofiar, natomiast w ostatnim czasie znacznie wzrosło rozpowszechnienie gorączki denga, której wzrost na przełomie 50 lat jest 30-krotny. Do innych chorób przenoszonych przez wektory zaliczamy między innymi Gorączkę Zachodniego Nilu, chikungunyę, odkleszczowe zapalenie mózgu, czy boreliozę.

PODCZAS ŚWIATOWEGO DNIA ZDROWIA 2014 CHCEMY ZWRÓCIĆ UWAGĘ ABY:

  • rodziny mieszkające na obszarach najbardziej zagrożonych miały wiedzę jak należy się chronić przed tymi chorobami;

  • władze odpowiedzialne za zdrowie pomagały ludziom w ochronie przed tymi zagrożeniami;

  • podróżni mieli świadomość, kiedy istnieje konieczność ochrony i  jakie środki profilaktyczne należy podjąć;

  • władze w krajach, w których choroby przenoszone przez wektory stają się problemem zdrowotnym, podjęły kroki w celu ochrony ludności przed nimi tymi chorobami.

Wstępne informacje o kampanii zostały już umieszczone na stronie internetowej WHO: http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2014/event/en/index.html

Prezentacja - Światowy dzień zdrowia 2014

Poprawiony: poniedziałek, 16 lutego 2015 09:26
 

       
(c) 2010 WSSE Rzeszow
BIP